De mooiste streken voor een vakantie in Turkije

Ben je op zoek naar een vakantieland met mooie stranden, culturele bezienswaardigheden, natuurfenomenen, heerlijk eten en magnifieke natuurgebieden? En moet die bestemming dan ook nog goed betaalbaar zijn en een lekker weer hebben? Dit alles vind je in het fantastische bestemming. Jarenlang was Turkije een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders, maar de laatste tijd is de populariteit iets afgenomen. Een ontzettend goede reden om juist wél naar een vakantie naar Turkije te boeken. In het land vind je fantastische streken voor een onvergetelijke vakantie. Wil je weten wat de mooiste streken van Turkije zijn? Ze staan hieronder op een rijtje:

Taurus gebergte

Het Taurus gebergte is een prachtig gebied voor eindeloze mooie wandelingen door het gebergte. Het is een ruig gebied dat in de lente volstaat met bloeiende bloemen en bomen. Door de vele kruiden die je in het gebergte kunt vinden, ruik je er de meest fijne geuren. Het Taurusgebergte vind je ten oosten van Antalya, een bekende badplaats aan de kust van Turkije. In het Taurus gebergte vind je ook het Nationale Park Aladaglar. Dit is een deel van het Taurus gebergte en wordt ook wel het Aladaglar gebergte genoemd. Het is een bijna ongerept natuurgebied met veel grotten, kloven, bossen en valleien. Je vindt er enkele watervallen en gletsjermeren. Eén van de mooiste watervallen van het gebied is de Kapuzbasi waterval. In totaal vind je hier zeven watervallen waarbij het water regelrecht vanuit de rotswand naar beneden stort. Je kunt dit water eventueel drinken.

Cappadocië

Deze streek in Turkije is werkelijke waar betoverend. Je vindt hier één van ‘s wereld grootste natuurwonderen. Het landschap van Cappadocië bestaat hier uit puntige rotsen in bizarre vormen. Door twee grote vulkaanuitbarstingen is dit gebied miljoenen jaren geleden ontstaan. Het lijken wel de schoorstenen van de aarde. Het is prachtig, maar tegelijkertijd is het ook vreemd gezicht. Maak een mooie wandeling door het gebied of boek een ballontocht. Hierdoor heb je een bijzonder uitzicht van bovenaf op de schoorstenen, waardoor je je echt even in een sprookje waant. Onder deze rotsen bevinden zich complete steden. Deze steden worden nu niet meer bewoond, maar er zijn sporen gevonden die erop wijzen dat er vroeger mensen onder de grond hebben geleefd. Sommige hiervan kun je bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld Derinkuyu: in deze stad vind je zeven verdiepingen inclusief huizen en kerken.

Pontus

De Pontus is een gebied dat zich ten oosten van de Zwarte Zeekust bevindt. Je vindt hier prachtige groene uitgestrekte bossen. Dit komt omdat het klimaat er anders is dan in de rest van het land. In het Pontisch gebergte maak je de meest fraaie wandelingen. Pontus heeft een geheel eigen cultuur en is nog relatief onbekend bij toeristen, waardoor je hier optimaal kunt genieten van de rust en de ongerepte natuur. Proef van de eigen keuken en geniet van de aparte dansen. In Turkije staat de streek ook wel bekend als Karadeniz.

Marmara

Marmara is de streek die je het dichtst bij Europa vindt. Onder andere de grote wereldstad Istanbul is hier gevestigd. In dit gebied, aan de Zee van Marmara, vind je vele eilanden met de mooiste stukjes strand en zee, maar ook natuurgebieden. Het Yildiz gebergte staat bekend als populair skioord in de winter.

Oost-Anatolië

Helemaal in het oosten van Turkije, tegen de grens met Armenië en Iran, vind je Oost-Anatolië. Dit is de dunst bevolkte regio van Turkije. De grond is er erg vruchtbaar omdat het grootste deel van de regio vulkanisch is. In het noorden van dit gebied vind je indrukwekkende bergen. Daarom staat dit gebied ook wel bekend als het Siberië van Turkije. Verder vind je er prachtige meren. Dit gebied leent zich dus uitstekend voor prachtige wandelingen dwars door de natuur.

De Turkse riviera

En natuurlijk, niet te vergeten, de Turkse riviera. Deze regio vind je aan de zuidkust van Turkije in de provincie Antalya en grenst aan de Middellandse Zee. Het is een prachtige streek met hippe badplaatsen, een mediterraan klimaat en veel groene natuurgebieden. Het is een prachtige streek voor bijvoorbeeld een rondreis met de auto. De parelwitte stranden en helderblauwe zeeën is een lust voor het oog. Je vindt er tal van populaire badplaatsen zoals Antalya, Alanya, Bodrum en Marmaris.