Fietsvakantie Duitsland – Routes en tips

Voor een fietsvakantie ben je in Duitsland aan het juiste adres. Geen enkel ander land in Europa biedt zoveel mogelijkheden in zowel routes als verschillende landschappen als Duitsland. De langste fietsroute in Duitsland is meer dan 200 kilometer en in totaal kent Duitsland meer dan 75.000 kilometer aan fietsroutes. Wow, dat is echt mega veel! Bij onze oosterburen vind je fietsroutes in de zwarte wouden, door bergen en over heuvels, langs de Duitse rivieren of langs de Duitse kust. Je leert Duitsland op een andere manier kennen tijdens jouw fietsvakantie. Neem de langeafstandsfietspaden of de themapaden. De keuze is reuze en daarmee biedt Duitsland jou ongetwijfeld een fantastische fietsvakantie. We geven je graag routes en tips voor jouw fietsvakantie in Duitsland.

De Taubertal-fietsroute

Deze route loopt van Rothenburg ob der Tauber naar Wertheim am Main en bevindt zich tussen Frankfurt en Stuttgart. De fietsroute staat bekend als één van de mooiste fietsroutes van Duitsland. Je start in de indrukwekkende stad Rothenburg ob der Tauber en fietst vanuit daar het Taubertal in. Onderweg kom je langs oude molens en historische dorpjes en kloosters. In de meeste gevallen blijf je het fietspad volgen langs de rivier. Geniet onderweg van de meest prachtige uitzichten op de vallei. En stap ook even af bij de kleine wijndorpjes die je onderweg tegen zult komen.

De Elbe-fietsroute

Deze fietsroute is al meerdere keren verkozen tot één van de meest populaire langeafstandsfietsroute van het land. Tijdens de fietstocht combineer je prachtige natuur met historie en cultuur. Volg je de Elbe-fietsroute dan doorkruis je in totaal zeven Duitse deelstaten. De fietsroute start officieel bij de grens met Tsjechië, maar vanwege de soms wat overheersende wind kun je beter bij Cuxhaven beginnen. Een leuke fietsroute voor zowel jong als oud! In totaal is deze fietsroute zo’n 1260 kilometer lang. De fietsroute loopt namelijk ook nog door in Tsjechië. De Elbe-fietsroute in Duitsland betreft 894 kilometer en is in 20 etappes goed te doen.

De Eder-fietsroute

De Eder-fietsroute voert je langs de meest bosrijke streken van Duitsland en kenmerkt zich voornamelijk door ongerepte schoonheid van natuur rondom het fietspad. Je start in Ederkopf (in de deelstaat Noordrijn-Westfalen) en je eindigt in Fulda. Onderweg doorkruis je de bergstreken Waldecker en Kurhessen. De fietstocht start vrij eenvoudig met een heerlijke fietspad bergafwaarts. Onderweg kom je langs het Nationaal park Kellerwald-Edersee dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het fietspad bij de grens van Noordrijn-Westfalen naar Hessen loopt de route over een oude, verharde spoorlijn. In totaal is de fietsroute ongeveer 185 kilometer lang en is in 3 etappes goed te doen.

Stromberg-Murtal fietsroute

Deze fietsroute start in Karlsruhe en brengt je langs het gezellige kleine stadje Durlach. De stad kent historische gebouwen die zeker het bezoeken waard zijn. De tocht gaat verder naar Pfinztal en Vaihingen. Tijdens deze fietsroute worden kleine wijngaarden afgewisseld met kleurrijke boomgaarden en kom je langs schilderachtige rivierdalen, twee natuurparken en twee locaties die genoteerd staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In totaal is de fietsroute 185 kilometer lang en in 3 etappes te doen.

Havelfietsroute

Deze fietsroute voert je langs indrukwekkende meren landschappen, prachtige kastelen en de schitterende tuinen van de Pruisische koningen. Langs de fietsroute stroomt de Havel en brengt je verder langs het paleis Oranienburg, kathedraal de Brandenburg an der Havel. Deze bezienswaardigheden zijn zeker een stop waard. Besluit deze fietstocht in het voorjaar te doen wanneer de appelbomen in bloei staan. De fietsroute is makkelijk te volgen door de onmiskenbare blauwe met witte borden. Zo kun je de weg absoluut niet kwijt raken. In totaal is deze fietsroute 310 kilometer en is in 5 etappes goed te doen.

De Württemberger wijn fietsroute

Deze fietsroute staat geheel in het teken van de Württemberger wijn. De fietstocht start in het Neckardal en loopt via Kocher en Jagst naar het eindpunt van de fietsroute in Taubertal. Onderweg geniet je van de prachtige wijngaarden in het gebied. Het is een perfecte route voor fijnproevers. Proef van de regionale keuken, leer over alles wijn en geniet van de mooie tocht door een indrukwekkend landschap. De fietsroute is in totaal 355 kilometer lang en is in 4 etappes te doen.