Fietsvakantie Italië – Routes en tips

Italië is een geliefd land onder Nederlanders. Heerlijke pizza’s, pasta’s, wijnen en niet te vergeten het overheerlijke schepijs. Hoe leuk is het om de oeroude Nederlandse gewoonte mee te nemen naar dit prachtige land. Ga lekker fietsen in Italië. Het land biedt enorm veel vrijheden voor fietsers en dat maakt Italië tot een geschikte bestemming voor een fietsvakantie. Kies je voor het zuiden, het noorden of bijvoorbeeld de Cinque Terre? Er zijn genoeg opties voor een fietsvakantie in Italië. We geven je graag de routes en tips!

Fietsen in Italië

Het fietsen in Italië is natuurlijk een andere ervaring dan in Nederland. In Nederland heb je de bekende ‘fietsstraten’, maar deze kennen ze in Italië niet. Italië heeft veel minder wegen dan een vergelijkbaar land en dat zorgt ervoor dat er meer auto’s op de wegen rijden. Dit betekent dus dat je ook goed moet uitkijken tijdens het fietsen. Maar er is goed nieuws! In Italië worden ook steeds meer speciale fietspaden aangelegd. Desondanks zijn de wegen er veilig en fiets je zeker niet langs snelwegen. Wil je zeker weten veilig fietsen? Dan kun je sowieso in de bergen, Umbrie en Toscane terecht. De geasfalteerde wegen en de goede bewegwijzering zorgt voor een heerlijke fietservaring.

De Baby Giro

Ben je fan van de Giro d’Italia? Als groot liefhebber van wielrennen ben jij zeker ook aan de buis gekluisterd bij de eindsprint van een etappe van de Giro d’Italia? Zou jij ook wel eens zo’n etappe willen fietsen? Goed nieuws: er bestaat een Baby Giro. We weten allemaal dat de Giro d’Italia is weggelegd voor de professionele wielrenners dus de Italianen hebben een aangepaste giro voor je uitgestippeld. Deze route zorgt ervoor dat je minder hoogte hoeft te fietsen en meer bergafwaarts gaat. De route loopt langs kastelen, rivieren, kloosters, oude dorpjes en toch ook stukjes door de bergen.

Fietsen in Zuid-Tirol

Fietsen in Zuid-Tirol betekent fietsen tussen de Dolomieten. Je vindt hier de meest prachtige fietspaden en -routes wat een fietsvakantie in Zuid-Tirol voor jou ideaal maakt. Het leuke is dat je hier ook heel gemakkelijk je fiets in de trein kunt meenemen. Hierdoor fiets je het ene stuk heen en pak je de terugweg de trein. Zo fiets je niet twee keer dezelfde route. Er zijn dus verschillende fietsroutes in Zuid-Tirol. Fiets je graag door historische stadjes dan is de Brenner-Radroute een aanrader of zoek je liever een fietsroute waarin je omgeven wordt door de Alpen dan is het aan te raden de Pustertal-Radweg route te nemen. Deze bevindt zich in het zuiden van Zuid-Tirol.

Fietsen in Toscane

Toscane staat natuurlijk bekend om haar heuvelachtige landschappen. De meeste fietsroutes in deze omgeving zijn dan ook weggelegd voor de iets meer sportieve fietser. Je vindt hier fantastische natuur, prachtige omgevingen, pittoreske dorpjes, veel lokale restaurants en natuurlijk, zoals we Toscane kennen, slingerende weggetjes. De wegen worden er allemaal goed onderhouden wat een fietsvakantie in Toscane zeer geschikt maakt. Ten zuiden van Vienna vind je de meest geschikte fietsroutes. Fiets bijvoorbeeld van Poggio a Caiano naar Artimino. Voordat je gaat fietsen is het belangrijk dat je de routes goed uitstippelt of een fietskaart meeneemt voor onderweg.

Fietsen in Puglia

In Puglia vind je de meest makkelijke fietstochten. Het landschap is hier redelijk vlak vergeleken met het Toscaanse landschap bijvoorbeeld. In Puglia, in de hak van de laars, fiets je langs fascinerende olijfboomgaarden, wijngaarden en de witte dorpen met trulli. Dit is waar Puglia ook zo bekend om is: de witte huisjes met grijze puntdaken. Je kunt kiezen voor een fietstocht door het binnenland van Puglia, maar een fietstocht langs de oostelijke kustlijn van Italië is natuurlijk ook prachtig. De kustlijn van Puglia staat bekend om haar prachtige zandstranden met duinen en beschermde natuurreservaten. Fiets langs schitterende steden zoals Lecce, Matera en Ustuni of naar het zuidelijkste puntje van de hak. De mogelijkheden aan fietsroutes in Puglia zijn eindeloos.

Fietsen in Cinque Terre

Fietsen in de Cinque Terre is erg bijzonder. De provincie Ligurië heeft de afgelopen jaren veel geld gestoken in het verbeteren van het fietsnetwerk. Zo is een oude spoorbaan omgetoverd tot prachtige fietsroute. In Ligurië vind je een waar fietsparadijs. Vanaf de Franse grens tot aan Toscane ligt een prachtige 74 kilometer lange fietsroute. De mooiste fietsroute is de fietsroute van Genua tot Portovenere, dat aan het einde van de Cinque Terre ligt. Je fietst langs de kust langs kleurrijke dorpjes, hoge kliffen en charmante stadjes. Meta omschrijving: Fietsvakantie in Italië. Italië is een prachtig land voor een fietsvakantie. Je leest hier in welke omgeving je de mooiste routes kunt maken. Ga je voor pittig of gewoon lekker vlak?