Reisgids Parijs

Parijs is de stad van romantiek en cultuur en heeft ontzettend veel te bieden. Wie de auto neemt rijdt er vanaf Utrecht binnen 5 uur naar toe. Vervolgens kun je volop genieten genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Musea als het Louvre, Musée d’Orsay, Centre Pompidou zijn een bezoek meer dan waard. En dit is slechts een kleine greep uit het aanbod van Parijs.

Parijs: een van de meest geliefde steden ter wereld

Parijs is een van de meest bezochte steden ter wereld. Ondanks het Corona virus ontving het in 2020 bijvoorbeeld 12.6 miljoen bezoekers. Het is een stad waar je als toerist ntzettebd veel kunt zien, of het nu de Eiffeltoren, het Louvre of de Champs Elysées is. Deze stad heeft ook enkele van de beste restaurants en winkels ter wereld. Uiteraard vind je alle informatie daar over in dit artikel.

Notre Dame

Ben je op zoek naar iets actiefs om te doen? Beklim dan de Eiffeltoren, de populairste attractie in Parijs. Het is hét symbool van de stad en ’s avonds wordt het mooi verlicht. Een ander symbool van Parijs is de Notre Dame kathedraal. De Notre Dame is een kathedraal die in de Middeleeuwen werd gebouwd. Wist je dat de bouw van deze kathedraal duurde van de 11e tot de 19e eeuw? Anno 2022 is het van de meest bezochte kerken ter wereld en staat bekend om haar grote roosvenster en torens. De Notre Dame heeft twee toren aan de voorkant van het gebouw en de hoogste ervan is meer dan de 400 voet hoog. Helaas vloog de Notre Dame op 15 april 2019 in de brand, met verwoestende gevolgen. Op dit moment is de restauratie in volle gang. Naar verwachting opent de wereldberoemde kathedraal in 2024 weer haar deuren voor het publiek.

Ontdek waarom Parijs ‘de Stad van de Liefde’ wordt genoemd

De bijnamen van Parijs zijn talrijk. Zo staat het wereldwijd bekend als de ‘Stad van de Liefde’ en de ‘Lichtjesstad’. Voor liefhebbers van kunst, cultuur en geschiedenis is er haast geen betere plek. Midden in het centrum vind je historische monumenten en gebouwen, zoals de Conciergerie, het Panthéon en de Arc de Triomphe. Na alle indrukken kom je tot rust in een van de vele parken, zoals de Jardin de Luxembourg. Of wandel over de begraafplaatsen van Montmartre, Montparnasse en Père Lachaise en bezoek de graven van beroemdheden.

Volop romantiek

Parijs ademt een romantische sfeer uit. Om de meest romantische plekjes te vinden, moet je vooral de vele parken, tuinen en kastelen bezoeken die in de omgeving verspreid liggen. Zo kun je de stad en het platteland verkennen en leer je tegelijkertijd de cultuur van Parijs beter kennen.

Vervoer in Parijs
Ondanks de drukte is het best handig om in Parijs een auto te hebben. Je kunt er prima een huren bij het vliegveld. Tip: boek alvast een huurauto online voordat je op reis gaat. Dit scheelt tijd omdat je bij aankomst de huurauto meteen kunt meenemen. Je rijdt weg en bewondert binnen een paar uur alle mooie bezienswaardigheden uit de Lichtjesstad.

Paris Passlib
Een andere manier om Parijs te ontdekken is het aanschaffen van de ‘Paris Passlib’. Dit is de officiële pas van de Franse hoofdstad en geeft gratis toegang tot vijftig musea, het openbaar vervoer, een riviercruise van een uur en een dag onbeperkt hop-on-hop-off busreizen.

Het Louvre

Parijs is een geweldige stad om te ontdekken. Dit blijkt maar weer wanneer je een bezoek brengt aan het Louvre Museum. Het is met recht een van de hoogtepunten van Parijs.  In het Louvre Museum zijn de grootste schatten ter wereld te bewonderen. Het is gehuisvest in een drievleugelig voormalig paleis en wordt sinds 1793 gebruikt om de nationale kunstcollectie van Frankrijk te beheren en tentoon te stellen.

Ontdek de vele schatten van het Louvre
Sinds de oprichting van het Louvre zijn er maar liefst 300.000 kunstwerken toegevoegd, waarvan er 35.000 tentoongesteld worden. De voormalige Franse keizer en veldheer Napoleon Bonaparte voegde veel kunstschatten aan het museum toe. Het museum ligt in het Louvre district van Parijs en beschikt over een enorme collectie werken van de oudheid tot de twintigste eeuw. Het leuke aan het Louvre is dat je het op allerlei manieren kunt ontdekken. Zo is het mogelijk om een rondleiding door het museum te doen of deel te nemen aan een audiotour. Of bekijk een film in het museum en leer een hoop over de kunstgeschiedenis. Er zijn veel meesterwerken die in het Louvre te zien zijn, zoals:

 • De Mona Lisa
 • Venus van Milo
 • Codex Hammurabi
 • Nikè van Samothrake
 • Ramses II
 • Schilderij ‘De kroning van Napoleon I’
 • Hollandse trots: het schilderij ‘Kantwerkster’ van Jan Vermeer

Da Vinci Code
De Mona Lisa is het onderwerp geweest van de spannende film The Da Vinci Code en hangt ook in het Louvre. Elke dag kan het rekenen op de aandacht van honderden toeristen. Ben jij er binnenkort een van?

Louvre, Parijs, Frankrijk, Architectuur, Kunst, Gebouw

Basilica du Sacré-Coeur

Er zijn zoveel dingen te zien en te doen in Parijs dat het best lastig te bepalen is waar je moet beginnen. Eén ding dat je zeker moet doen als Parijs bent is een bezoek aan de Basilica du Sacré-Coeur. Dit gebouw is moeilijk te missen. Het is namelijk een enorme kerk, gebouwd van wit travertijn, die in de wijk Montmartre van Parijs staat. Deze kerk werd gebouwd in de negentiende eeuw staat op de de top van de heuvel Montmartre. Het is een prachtig gebouw dat vanwege zijn kleur en ontwerp meteen opvalt in positieve zin.

Wandel naar de top
De kerk zelf is 222 treden naar de top, wat voor de gemiddelde toerist prima te doen is. Is het toch te zwaar voor jou? Gelukkig is de kabelbaan ook heel gemakkelijke manier om naar de top van de heuvel te gaan. Vanaf de top kun je de Eiffeltoren zien, die aan de overkant van de Seine staat. De basiliek werd gebouwd tussen 1875 en 1914 en is gewijd aan het Heilig Hart van Jezus. Het heeft een schitterende voorgevel, die gemaakt is van wit marmer.

De rivier de Seine
Wil je Parijs bezoeken en vanaf het water alle bezienswaardigheden bewonderen? Dan is het een goed idee om een boottocht te maken. De boot kan je naar veel van de bekendste plaatsen brengen en je kunt onderweg genieten van de schoonheid van de rivier. Diverse organisaties zijn actief in locaties in en rond Parijs, van de Eiffeltoren tot het Louvre. Zij organiseren onder andere tochten over de Seine die per telefoon, online of persoonlijk geboekt kunnen worden.

ontdek parijs

De Eiffeltoren

Parijs is natuurlijk niet compleet zonder de Eiffeltoren. Het is een van de meest iconische gebouwen ter wereld en is al sinds 1889 hét symbool van de Franse hoofdstad. Hij is al door meer dan 250 miljoen mensen bezocht en is vandaag de dag nog even populair als toen hij voor het eerst openging. De Eiffeltoren is ontworpen door Gustave Eiffel, een Franse ingenieur, en was eind negentiende eeuw de eerste stalen toren ter wereld. Deze unieke prestaties zou later herhaald worden door onder andere de Petronas toren in Maleisië, de Burj Khalifa in Dubai en de Shanghai-toren.

Van tijdelijk bouwerk tot icoon van Parijs
Voor veel toeristen in Parijs is de Eiffeltoren letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Het is een prachtig bouwwerk dat boven Parijs uittorent vanaf zijn plaats op de top van de Champ de Mars, een uitgestrekt parkgebied. Deze wereldberoemde toren werd gebouwd door Gustave Eiffel voor de Wereldtentoonstelling in 1889. De toren was oorspronkelijk ontworpen als een tijdelijk bouwwerk, maar is een iconisch symbool van Parijs geworden en inmiddels een van de populairste toeristische attracties ter wereld.

Meerdere verdiepingen
De toren bestaat uit vier hoofdniveaus. Het eerste niveau is de basis, waar het restaurant ’68 Tour Eifel’ gevestigd is. Vanaf de tweede verdieping heb je een geweldig uitzicht op de Seine. Tenslotte beland je op het hoogste observatiedek van Europa. Het uitzicht over Parijs is werkelijk adembenemend. Hopelijk heb je geen last van hoogtevrees! Het is een fantastische plek om foto’s te maken.

Hoeveel traptreden heeft de Eiffeltoren?

Een van de beste manieren om de toren te bekijken is via de trappen naar boven te gaan. De Eiffeltoren telt in totaal 1665 traptreden. Je hoeft echter niet helemaal met de trap naar boven te lopen. Vanaf de derde verdieping gaat er namelijk alleen een lift. Deze lift wordt ook gebruikt door hulpdiensten. Als er een noodgeval bij de toren is, kunnen ze de lift gebruiken om mensen snel naar de grond te brengen.Het uitzicht vanaf de top is het absoluut waard. Je kunt heel Parijs zien en duidelijk de rivier de Seine, de kathedraal Notre Dame, de Arc de Triomphe en vele andere beroemde bezienswaardigheden herkennen.

Parijs, Gebouw, Lucht, Blauw, Air, Eiffeltoren, Paris

Winkelen in Parijs
Mode liefhebbers voelen zich in Parijs helemaal thuis. Het is een walhalla van bekende modemerken en fantastische winkelstraten. Zo is de Boulevard Haussmann een iconische straat in Parijs. Het is de elegantste en meest modieuze straat van de stad, met mooie winkels en een levendige sfeer. Of winkel in alle luxe in Galerie Lafayette. Er is zoveel te zien en te doen; van de prachtige art deco architectuur tot (dak)terrassen en de Paris Fashion Week. Een werkelijk magische ervaring voor iedereen. De Galerie Lafayette ligt aan de Boulevard Haussmann op nr. 40 en is doordeweeks open van 9.30 tot 20.30 uur en op zondag van 11.00 tot 19.00 uur.

Geniet volop van de Franse keuken
Eten en Frankrijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De keuken in Parijs is dan ook werkelijk fantastisch. Van croissants tot de beroemde kaas, er zijn enkele beroemde gerechten uit het land Frankrijk. Migranten uit de hele wereld hebben hun weg naar Parijs gevonden en brengen unieke gerechten naar de Lichtjesstad. Proef en geniet in Parijs bijvoorbeeld van:

 • Crepes Suzette.
 • Bouillabaisse.
 • Boeuf Bourguignon
 • Quiche Lorraine.
 • Potatoes Dauphinoise.

Hoe veilig is het in Parijs?
Parijs is over het algemeen een veilige stad. Ook is het er vrij schoon. De straten worden regelmatig schoongespoeld door opvangbassins die regenwater opvangen en naar de stad voeren. Het kraanwater in Parijs is veilig om te drinken, al is het water sterk gechloreerd. Toch is het belangrijk om je steeds bewust te zijn van je omgeving. Hou daarnaast je bezittingen goed in de gaten. In elke (wereld)stad zijn nu eenmaal zakkenrollers actief. Houd jouw belangrijke bezittingen goed bij je op drukke plekken, zoals winkelstraten. Bewaar je geld in je portemonnee en je telefoon in je handtas.

Verkeersveiligheid
Inmiddels is wel duidelijk dat er ontzettend veel leuke dingen te doen zijn in Parijs. Flaneer over de brede lanen, geniet van Franse kaasjes op het terras, bezoek een van de kathedralen of kerken in de stad of neem de kabelbaan om de stad van bovenaf te bewonderen.  Het verkeer is helemaal ingesteld op wandelaars en toeristen. Parkeren is echter vrij duur in de binnenstad. Bovendien staat auto’s in de straten soms bumper aan bumper geparkeerd, wat nogal frustrerend kan zijn. Een auto is handig, maar het openbaar vervoer is aan te raden wanneer het donker wordt. Zo is het een geweldige ervaring om tijdens een bustour door de binnenstad de vele lichtjes van de stad te zien.

Heb je een visum nodig voor Parijs?
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk, dat lid is van de Europese Unie. Zodoende hoef je voor een kort verblijf van minder dan zes weken geen visum aan te vragen. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort/identiteitskaart. Het document moet nog minstens 6 maanden geldig zijn. Is dat niet het geval, dan kom je Parijs niet in. Ben je van plan om langere tijd in deze stad te verblijven, bijvoorbeeld voor studie of (vrijwilligers)werk? Vraag dan wel een visum aan.