Vakantie in de Eifel, waar moet je naartoe?

De Eifel bestrijkt een oppervlakte van meer dan 5.000 km² aan prachtige en unieke natuur. Er valt dus veel te ontdekken in dit gebied, wat ook nog eens op prettige rij-afstand van Nederland ligt. Weet je nog niet waar in de Eifel je wilt neerstrijken om dit natuurgebied vol pittoreske parels te ontdekken? Hier volgen enkele tips om je op weg te helpen waar je naartoe kunt gaan tijdens je vakantie in de Eifel!

Noordelijke Eifel

De Noordelijke Eifel strekt zich uit van Noordrijn-Westfalen, door Rijnland-Palts en over de grens met Oost-België en is verdeeld in zes deelgebieden. De deelgebieden omvatten: De Hoge Venen, de Rur-Eifel, de Kalkeifel, het Ourdal en de Hoge Eifel.

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden in de Eifel. Door overvloedige regenval is er een hoogveengebied ontstaan dat door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed. Door de vele dammen zijn er verschillende stuwmeren en grotten uit de steentijd, gebouwen van de Romeinen en talrijke kastelen, paleizen en kloosters getuigen van de rijke geschiedenis van de regio.

De Rur-Eifel wordt gekenmerkt door indrukwekkende dalen, stuwdammen en bossen. Waardevolle biotopen en wilde beken maken het Rurdal tot een aantrekkelijke bestemming voor excursies. In de bovenloop lijkt de Rur vaak op een wilde bergbeek. In het dal wordt de Rur echter een volwassen rivier. Grote rotspartijen dienen als leefgebied voor valken en zijn ook bijzonder populair bij klimmers.

De Kalkeifel heeft niet overal een kalkbodem. Omgeven door zandsteen en leisteen komt het in bepaalde gebieden voor, de Eifelkalkholten, die een indrukwekkende, rijke flora en fauna hebben. Opgravingen uit de Romeinse tijd en vondsten uit de Frankische tijd getuigen van de historische nederzettingen van de Eifel en de ontwikkeling van het cultuurlandschap.

Het Ourdal met zijn fascinerende landschap staat bekend om zijn glooiende, heuvelachtige plateaus en diepe beekkloven. Witgepleisterde huizen en donkere leien daken behoren tot de typische architectuur van deze streek. Kasteel Reuland is een historisch en fraai gebouw uit de middeleeuwen.

Bij een bezoek aan de Hocheifel vallen vooral de lange, hoge bergruggen met uitgestrekte, eenzame bossen op. In de winter zijn hier vaak goede sneeuwcondities. De stuwmeren bij Bütgenbach en Robertville zijn in de zomer drukbezochte trekpleisters.

Monschau

De stad Monschau is een van de populairste toeristische bestemmingen in de noordelijke Eifel. De stad op de hellingen van het natuurpark Hoge Venen-Eifel kijkt terug op een bewogen verleden en wordt gekenmerkt door een middeleeuws stadsbeeld. Een zeldzaamheid in het Rijnland is de zwaan boven op de toren van het stadhuis. Ook het Rode Huis is een blikvanger in Monschau. Het barokke gebouw bestaat uit twee aan elkaar gebouwde huizen.

Kasteel Monschau, gebouwd in de 13e eeuw, biedt prachtige uitzichten. Fietsers kunnen uitgebreide tochten maken door het Duits-Belgische grensgebied langs de Eifel-Rhön Fietsroute, de RurUfer Fietsroute of de Vennbahn Fietsroute.

Vulkaaneifel

De Vulkaaneifel ligt in het zuidelijke deel van het ‘Westeifeler Vulkanfeld’ en wordt gekenmerkt door zijn geologische geschiedenis gevormd door vulkanisme. De regio wordt gekenmerkt door zogenaamde maren en wordt daarom ook wel de vakantieregio ‘Rondom het Pulvermaar’ genoemd.

Ook nu nog is vulkanische activiteit zichtbaar in de vorm van ontsnappende vulkanische gassen, zoals in het Laachmeer. Verdere bewijzen worden geleverd door vulkanische structuren en lavastromen. De kratervormige formaties zijn deels gevuld met water.

Tot de talrijke maren behoren het Pulvermaar, het Holzmaar, het Immerather Maar, Strohner Märchen en de Mürmes. Vissen, zwemmen en varen zijn in sommige maren toegestaan. Het Maare-Mosel fietspad nodigt uit tot fietsen. Dit loopt door het midden van het vakantiegebied en biedt talloze mogelijkheden om mooie plekjes te ontdekken.

Berndorf


Berndorf is een rustige en ontspannende vakantiebestemming in het natuurpark Vulkaaneifel. Het centrum van Berndorf is het dorpsplein, ook wel ‘Backes Eck’ genoemd.

Wandelaars vinden in Berndorf veel mogelijkheden om hun hobby uit te oefenen. Een geopad informeert over de geologische bijzonderheden van de Eifel. Langs de Eifelsteig kun je uitgebreide wandelingen maken langs gedoofde vulkaantoppen en sfeervolle maren. De 8e etappe van de wandelroute voert direct door het dorp.

Daun

Daun heeft een veelbezocht vulkaanmuseum, dat de geologische ontwikkeling van de Eifel presenteert aan de hand van interactieve computermodellen. De tentoonstelling neemt ook nog steeds actieve vulkanen in Europa en Azië onder de loep.

Het historische centrum van Daun wordt gevormd door het kasteelcomplex. Hier staan ook de protestantse kerk en de ambtswoning van het keurvorstendom. Een ander architectonisch interessant kenmerk is een spoorwegviaduct uit 1909. Ten zuidoosten van het stadscentrum is het de moeite waard om af te wijken naar de Daun Maars.

Zuidelijke Eifel

Het Eifelgebied rond de Eifelkreis Bitburg-Prüm in Rijnland-Palts staat bekend als de Zuidelijke Eifel. Het grenst in het zuiden en zuidoosten aan de Moezel, in het noordwesten aan de Sneeuw-Eifel en in het noordoosten aan de Vulkaan-Eifel.

Het gebied van de Prümer Kalkmulde en het dal van de Schönecker Schweiz hebben bizarre rotsformaties en goed gemarkeerde wandelpaden en zijn een ware schatkamer van fossielen en versteningen, maar ook orchideeën zijn hier te ontdekken.

Verder zijn er skigebieden zoals de ‘Schwarze Mann’, de hoogste berg van het gelijknamige skigebied Schneifel, die het hele jaar door uitnodigt tot sport en recreatie.

Bitburg

De districtsstad Bitburg in Rijnland-Palts, beroemd om het gelijknamige bier, ligt ongeveer 30 km ten noorden van Trier in het Bitburger Land. De historische stad is echter niet alleen vanwege de plaatselijke brouwerij een bezoek waard. Ook de bewaard gebleven delen van de Romeinse en middeleeuwse vestingwerken trekken bezoekers naar de stad. De goed bewaarde Romeinse muur is een wandeling waard en leidt je naar de oude stadstoren bij het stadhuis. Het districtsmuseum Bitburg-Prüm geeft een goed inzicht in de geschiedenis van Bitburg en de Eifel.

Bitburg verwent bezoekers ook met zijn speciale evenementen. Een bijzonder hoogtepunt is een bezoek aan het ‘European Folklore Festival’ in Bitburg. Altijd in het tweede weekend van juli komen folkloregroepen uit heel Europa naar Bitburg. In de loop der jaren is het festival uitgegroeid tot een van de grootste folklorefestivals in heel Duitsland.

Kaisersesch

De stad Kaisersesch ligt aan de rand van de Eifel en is daarom niet alleen een ideaal uitgangspunt om de zuidelijke Eifel te verkennen, maar ook voor uitstapjes naar de oostelijke en vulkanische Eifel. Grafheuvels die in het Langheck bosgebied zijn gevonden wijzen op Romeinse bewoning in het gebied. Er zijn ook resten van een Romeinse wal blootgelegd.

De scheve toren van de parochiekerk St. Pancras geldt als het herkenningspunt van de gemeente. In het gebouw van de oude gevangenis is het streekmuseum gevestigd, dat een interessante collectie presenteert over de plaatselijke geschiedenis, cultuur en gebruiken in de Eifel. Op het terrein zijn ook de resten van het middeleeuwse kasteelhuis en een replica van een historische waterput te zien.

Kaisersesch is toegankelijk via een historisch wandelpad. Tijdens de twee uur durende tocht passeren talrijke bezienswaardigheden de revue. Het wandelpad over de leisteengroeve toont de ontwikkeling en het belang van de leisteenwinning in het Kaulenbachtal.