Vakantie Lake District – Noord Engeland

Er is een streek in het noorden van Engeland waar alle schrijvers en romantici van Engeland dol op zijn: het Lake District. De gerenommeerde kinderboekenschrijfster Beatrix Potter trok zich hier terug en creëerde de wereld van Pieter Konijn. Voor J.R.R. Tolkien stond het Lake District bijna zeker model voor de Gouw, waar hobbits een rustig leven leidden en waar Engelse dichters niet genoeg woorden voor konden vinden. En zo is het ook met veel nieuwe bezoekers van het Lake District, het op één na grootste nationale park van Groot-Brittannië.

De mystieke wildernis van Engeland

De aanblik van wilde schoonheid, heideplanten die zich tegen de wind in vastklampen aan de rotsen, de schapen in hun ruige vachten om zich te beschermen tegen het gure weer. Dit landschap heeft een charme die vergelijkbaar is met de schoonheid van de Schotse Hooglanden.  Wie hier staat en geniet van het weergaloze uitzicht over de bergen en valleien, kan zich voorstellen dat Romeinse soldaten hier graag gelegerd waren.

Voor de oppervlakkige waarnemer lijkt het donker, ruig en bedreigend. Maar er is een schoonheid in het Lake District die zich openbaart aan diegenen die het volledig waarderen en zich openstellen voor de mystiek ervan. Het oude land is schatrijk aan oude verhalen. Soms hoor je ze in authentieke pubs in pittoreske dorpjes en soms vertellen de ruïnes verhalen uit vervlogen tijden.

Het Lake District is trots op zijn Vikingwortels. Het Noormannen bloed is nooit helemaal uit de plaatselijke bevolking verdwenen en iedereen die Engeland een beetje kent, zal zich realiseren dat de mensen hier anders zijn. De liefde voor verhalen vertellen zou ook een Scandinavische erfenis kunnen zijn. Tijdens tochten door het Lake District kun je deze passie voor verhalen, sprookjes en legenden ten volle beleven, waarvan er meer dan genoeg zijn in dit rustieke en romantische landschap.

Op vakantie in National Park Lake District

Het Lake District een ideale bestemming voor geschiedenisfanaten, liefhebbers van het mystieke Engeland, maar ook voor natuurliefhebbers, wandelaars, bergbeklimmers, actievelingen, liefhebbers van kunst en literatuur, mensen die op zoek zijn naar ontspanning, avonturiers en gezinnen.

Fotografen krijgen maar niet genoeg van de schoonheid van het landschap, de kleine stadjes en de wildernis op twee uurtjes rijden van Manchester en Liverpool. Geen enkele dag is hetzelfde in het Lake District. Indien je wil, kun je hier gemakkelijk een zeer gevarieerde vakantie beleven. Verken het landschap op eigen houtje tijdens wandel- of fietstochten, ervaar hoe het Lake District aan zijn naam is gekomen tijdens een boot- of kajaktocht en geniet van de rust en afzondering van de regio tijdens het vissen.

De lente en de herfst zijn hiervoor de beste periode, want het Lake District is in de zomer een erg populaire vakantiebestemming voor de Britten en kan erg druk zijn. Buiten het hoogseizoen zijn de bergen, valleien en dorpjes bijna voor jou alleen. Dan heb je ook alle tijd om de historische plaatsen te bezoeken. Hieronder vallen zeer oude historische plaatsen zoals de Castlerigg Stone Circle, Cockpit Stone Circle, White Raise Cairn, Swinside Stone Circle, Aughertree Fell Roman Settlement en de High Street Roman Road. Je vindt er ook nieuwere attracties zoals Mirehouse Historic House, Eskdale Mill, Blackwell Historic House en Duddon Iron Furnace. Het Lake District is een gebied met een rijke geschiedenis die mensen al eeuwenlang fascineert.

Andere bezienswaardigheden in het Lake District

Het Noord-Engelse graafschap Cumbria heeft meer te bieden dan het Lake District. Naast fascinerende landschappen laat de geschiedenis en het erfgoed van het gebied zich verkennen bij Hadrian’s Wall, Furness Abbey en Carlisle Castle. Culturele hoogstandjes beleef je bij de Kendall Calling, een festival dat diepgeworteld is in de regio. Ook kun je moderne musea en galerieën bezoeken.

De stad York met zijn middeleeuwse sfeer is ook een bezoek waard en ten zuiden van het Lake District ligt de haven van Heysham. Van hieruit kun je een veerboot nemen naar het Isle of Man.

Reizen naar het Lake District

Het Lake District ligt op ongeveer twee uur rijden van Manchester en Liverpool. De M6 leidt je rechtstreeks naar het noorden en biedt goede verbindingen met het nationale park. De wegverbindingen naar Newcastle upon Tyne zijn ook gunstig. Reken ongeveer twee uur voor deze reis. Een derde optie om hier te komen is vliegen naar Glasgow. Vanaf hier is het ongeveer 2,5 uur rijden naar het Lake District. Vanaf Newcastle duurt de reis met het openbaar vervoer ongeveer drie uur, met een overstap in Carlisle. De reis van Manchester via Preston naar Windermere in het Lake District duurt ongeveer twee uur.