Wandelend Italië door: wat mag je niet missen?

Italië is 1 van de mooiste vakantielanden van Europa naast strand vakanties en stedentrips, kun je ook voor een wandelvakantie goed in het land vertoeven. Er zijn verschillende gebieden in Italië waar je terecht kunt voor een actieve vakantie wanneer dit je voorkeur heeft. Aangezien de lokale bevolking de wandelpaden in Italië goed onderhoudt, kun je heel makkelijk de verschillende paden bewandelen en is de bewegwijzering ook goed voor elkaar. Elke streek in Italië is weer anders en heeft daardoor weer een ander karakter. Daarom is het ook mooi om verschillende gebieden te bezoeken en zo heel Italië te leren kennen. Je zult waarschijnlijk het ene gebied mooier vinden dat het andere, maar dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. 

Op avontuur in de Dolomieten

Voor nog echt ongerepte natuur is het een goed plan naar de Dolomieten te gaan. Dit gebied ligt in het noorden van Italië en dit gebied staat vooral bekend om de prachtige bergketens. Je kunt hier mooie kalkwanden, steile rotsen en pieken bekijken die door de krachten van de natuur zijn ontstaan. Wanneer je hier doorheen wandelt, zul je je kunnen verbazen over hoeveel natuurlijk schoon er is. Het hoogste gebergte van de Dolomieten heet de Marmolada. Deze is 3343 meter hoog en het uitzicht is echt prachtig. Dit is zelfs zo mooi dat het toegevoegd is aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als je tijdens het wandelen echt op avontuur wilt, dan is dit echt het juiste gebied voor jou!

Wandelen langs de meren

Ook de grootste 4 meren van Italië zijn in het noorden van het landen vinden. Deze 4 meren, Lago Maggiore, Comomeer, Lago d’Iseo en het Gardameer, zijn omringt door de mooiste wandelgebieden die er in het noorden te vinden zijn. Er is voor elk type wandelaar hier wel wat te vinden. Als je liever wat kortere wandelingen maakt, of juist zeer fanatiek aan het wandelen wilt en uitdagende wandelroutes wilt proberen, heeft dit gebied ontzettend veel te bieden aan jou als wandelaar. De meren zijn prachtig helderblauw en je kunt hier verschillende watersporten doen als je nog even iets meer wilt dan alleen wandelen.

Toscane en Umbrië

Twee andere prachtige wandelgebieden zijn Toscane en Umbrië. Hier kun je echt genieten van de Italiaanse natuur en kun je de mooiste uitzichten beleven. Deze 2 gebieden hebben onder andere zacht glooiende heuvels, statige cipressen en geweldige zonovergoten wijngaarden. Je kunt bij zo’n wijngaard een rondleiding doen en deze afsluiten met een heerlijke proeverij. De dorpen die in dit gebied te bezoeken zijn, staan bol van de cultuur. Je hebt hier namelijk talloze middeleeuwse dorpen waar je de heerlijkste gerechten van de lokale bevolking kunt proberen.

Wandelen op de eilanden Sicilië en Sardinië

Op de eilanden Sicilië en Sardinië kom je als wandelaar ook echt aan je trekken. Sardinië is heel populair omdat de natuur op dit eiland zo overweldigend is. Wil je een uitdagende wandelvakantie dan is dit eiland echt een gebied dat je bezocht moet worden. Er zijn namelijk ruige bergen die er spectaculair uitzien. De stranden zijn prachtig wit met helder water en de cultuur van het gebied maakt dit de ultieme plek voor de fanatieke wandelaars. Sicilië is net wat meer bekend dat Sardinië en is ook een paar slagen groter. Op dit eiland kun je zowel Griekse invloeden als Italiaanse invloeden vinden. Het eiland is een combinatie van deze invloeden en telt ook een werelderfgoed gebied.

Optimaal genieten van de Amalfikust

In het zuiden van Italië vind je dan weer de Amalfikust. Dit gebied is nog niet echt ontdekt door het toerisme en is daardoor nog enigszins ongerept. Dit is een van de mooiste kustgebieden die in Italië te vinden zijn en doordat de Amalfikust echt stil is, kun je hier optimaal genieten van de natuur. Dit gebied is wel voor mensen die geen hoogtevrees hebben, heb je hier wel of een klein beetje last van, kun je dit gebied beter niet gaan bezoeken.

Het ongerepte Molise

Een ander mooi gebied in Zuid-Centraal Italië is Molise. Dit ligt tussen Abruzzo, Lazio, Campania, Puglia en de Adriatische Zee in. Dit is ook nog echt een ongerept stukje natuur en je kunt in deze regio meerdere bergen bewandelen. 2 van deze bergen zijn maar liefst meer dan 2.000 meter hoog. Je ziet hier ook hele mooie rivieren en meren, maar ook vlaktes en bossen. De paden zijn hier zeer goed en dat komt omdat boeren al talloze jaren hun vee de bergen in leiden. Je komt hier en daar leuke restaurantjes tegen waar je kunt genieten van de heerlijke plaatselijke gerechten.